Προϊόντα

VENTURI Θεραπεία Τραύματος με Αρνητική Πίεση

Σε αυτό το κείμενο εξηγείται τι είναι η Θεραπεία Τραύματος με Αρνητική Πίεση και απαντώνται μερικές από τις ερωτήσεις σας σχετικά με αυτή τη θεραπεία.
 

Τι είναι η Θεραπεία Τραύματος Αρνητικής Πίεσης (ΘΤΑΠ);

Η Θεραπεία Τραύματος Αρνητικής Πίεσης (ΘΤΑΠ), γνωστή και ως Τοπική Αρνητική Πίεση (ΤΑΠ) είναι μια θεραπευτική αγωγή φροντίδας τραύματος, η οποία χρησιμοποιεί αναρρόφηση μέσω μιας ηλεκτρικής αντλίας και επικαλύμματα του τραύματος, ώστε να βοηθήσει το τραύμα να επουλωθεί γρηγορότερα.

 

Γιατί χρειάζομαι ΘΤΑΠ;

Μερικές φορές οι πληγές δεν επουλώνονται τόσο γρήγορα όσο θα ήταν αναμενόμενο, έτσι ο γιατρός ή η νοσηλεύτρια που σας φροντίζει θεωρεί ότι το τραύμα (ή τα τραύματα) μπορεί να ωφεληθεί από αυτή τη θεραπεία.

 

Ποια είναι τα οφέλη της ΘΤΑΠ;

Η ΘΠΑΠ μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των τραυμάτων ως εξής:

Απομακρύνοντας την υπερβολική ποσότητα υγρών (π.χ. πύον) από το τραύμα

Βοηθώντας να ελαττωθεί το μέγεθος του τραύματος

Βοηθώντας τον υγιή ιστό να αναπτυχθεί, πράγμα απαραίτητο για την επούλωση του τραύματος

Προστατεύοντας το τραύμα από μικρόβια

Αυξάνοντας την παροχή του αίματος στο τραύμα

 

Τι περιλαμβάνει η ΘΤΑΠ;

Ο γιατρός ή η νοσηλεύτρια σας θα εξετάσει το τραύμα και πιθανόν να το φωτογραφίσει για να επισημάνει οποιαδήποτε βελτίωση ή επιδείνωση. Έπειτα θα εξηγήσει με ποια θεραπεία μπορεί να επουλωθεί το τραύμα (αναλύεται παρακάτω) και πριν την έναρξη της θεραπείας θα χρειαστεί η προφορική σας συγκατάθεση.

Υγρή γάζα και ένας αγωγός σιλικόνης τοποθετούνται στο τραύμα, το οποίο στη συνέχεια καλύπτεται από μια διαφανή μεμβράνη. Ο αγωγός έπειτα συνδέεται με μια αντλία αναρρόφησης η οποία θα ρυθμιστεί στην καταλληλότερη πίεση για τη θεραπεία του τραύματος (συνήθως μεταξύ 60-100mmHg).  Η αντλία μπορεί να συνδεθεί σε ηλεκτρική πρίζα ή εναλλακτικά να λειτουργήσει με μπαταρία.

Η γάζα στο τραύμα σας συστέλλεται λόγω της αναρρόφησης, γίνεται σκληρή και έχει όψη σταφίδας.

Οποιοδήποτε υγρό απορροφάται μέσω του αγωγού από το τραύμα σας συγκεντρώνεται στο ειδικό δοχείο συλλογής υγρών που είναι συνδεδεμένο με την αντλία αναρρόφησης.

Το χρώμα του υγρού που καταλήγει στο δοχείο συλλογής υγρών μπορεί να είναι διαφανές, ελαφρώς ροζ ή να έχει μικρές κηλίδες αίματος. Η ποσότητα του υγρού που αποστραγγίζεται μπορεί να ελαττώνεται όσο συνεχίζεται η θεραπεία.

Προσοχή: εάν αποστραγγίζονται γρήγορα υγρά με έντονα σημάδια αίματος, πρέπει να κλείσετε την αντλία (πιέστε το κουμπί RUΝ/STOP) και ενημερώστε αμέσως τη νοσηλεύτρια που σας παρακολουθεί. Ο γιατρός ή η νοσηλεύτριά σας θα χρειαστεί να επανεκτιμήσει το τραύμα και να αποφασίσει εάν θα πρέπει να συνεχιστεί η θεραπεία αυτή.


Τι θα αισθανθώ κάνοντας τη (ΘΤΑΠ);

Μπορεί να αισθανθείτε πίεση ή ενόχληση στην περιοχή του τραύματος όταν η γάζα θα συστέλλεται, αρχικά.

 

Τι πρέπει να κάνω μόλις αρχίσει η (ΘΤΑΠ);

Μόλις αρχίσει η ΘΤΑΠ, καθ’ όλη τη διάρκειά της, θα είστε συνδεδεμένοι με την αντλία 24 ώρες την ημέρα.

Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να ελέγχετε οπτικά την περιοχή του τραύματος κάθε 2 ώρες ώστε να βεβαιώνεστε ότι η γάζα εξακολουθεί να συστέλλεται, ότι είναι σκληρή στην αφή και έχει όψη σταφίδας.

Η νοσηλεύτρια θα αλλάζει τον επίδεσμο κάθε 2-3 ημέρες και το ειδικό δοχείο συλλογής υγρών θα αλλάζεται όποτε χρειάζεται ή τουλάχιστον κάθε εβδομάδα.

 

Μπορώ να περπατάω ενώ κάνω ΘΤΑΠ;

Ναι. Η αντλία έχει μια μπαταρία διάρκειας 12 ωρών εάν είναι πλήρως φορτισμένη. Εάν θέλετε να βγείτε έξω, η αντλία μπορεί να τοποθετηθεί σε τσάντα ώμου. Ωστόσο, θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό ή τη νοσηλεύτριά σας τι δραστηριότητες μπορείτε να πραγματοποιήσετε, γιατί η και ξεκούραση είναι σημαντική για τη βελτίωση του τραύματος.

Προσοχή: είναι σκόπιμο να έχετε την αντλία συνδεδεμένη στο ρεύμα ενώ βρίσκεστε στο σπίτι και κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ κοιμάστε. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι η μπαταρία θα είναι πλήρως φορτισμένη την επόμενη μέρα.

 

Πόσον καιρό χρειάζεται να κάνω τη ΘΤΑΠ;

Ο γιατρός ή η νοσηλεύτρια σας θα αποφασίσει πόσον καιρό χρειάζεστε αυτού του είδους τη θεραπεία. Εξαρτάται από την κατάσταση του τραύματος, κάθε φορά που γίνεται αλλαγή επιδέσμου.


Τι γίνεται όταν η ΘΤΑΠ δεν βοηθάει το τραύμα μου;

Ο γιατρός ή η νοσηλεύτρια θα εξετάζει το τραύμα σας όταν θα βγάζει τους επιδέσμους και εάν θεωρεί ότι αυτού του είδους η θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα, μπορεί να αποφασίσει να τη σταματήσει και να εφαρμόσει άλλη μέθοδο θεραπείας του τραύματος.

 

Τι πρέπει να κάνω εάν το επίθεμα χαλαρώσει ή πέσει;

Εάν το επίθεμα χαλαρώσει ή πέσει, επικοινωνήστε με τη νοσηλεύτρια σας. Στο μεταξύ:

Προσπαθήστε να διατηρήσετε το τραύμα όσο πιο καθαρό γίνεται. Καλύψτε το με ένα καθαρό επίθεμα ή μια γάζα, εάν μπορείτε.

Προσπαθήστε να μην αγγίζετε το τραύμα.

Προσοχή: Εάν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα πρέπει να κάνετε όλα τα παραπάνω και πρώτο μέλημά σας το πρωί θα είναι να επικοινωνήσετε με τη νοσηλεύτρια σας, γιατί μπορεί να χρειαστεί να αλλαχθεί ο επίδεσμος.

 

Τι να κάνω εάν νομίζω ότι η αντλία δεν λειτουργεί;

Όταν το επίθεμα είναι στη θέση του και η αντλία λειτουργεί κανονικά η οθόνη θα πρέπει να έχει την εξής ένδειξη:

Δείχνει το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας (θα κυλάει για να δείξει ότι η μπαταρία φορτίζει όταν είναι συνδεδεμένη με την παροχή ρεύματος).

Προσοχή: Η οθόνη πρέπει να είναι φωτισμένη όταν είναι συνδεδεμένη με την παροχή ρεύματος, αλλά όταν τελειώνει η μπαταρία της αντλίας, το φως θα κλείνει μετά από μια μικρή χρονική περίοδο, για να εξοικονομείται η ενέργεια της μπαταρίας.

Εάν η οθόνη δεν έχει αυτή την ένδειξη, σιγουρευτείτε ότι η αντλία είναι συνδεδεμένη με την παροχή ρεύματος ή ότι είναι φορτισμένη και βεβαιωθείτε ότι η αντλία είναι ανοιχτή (πιέστε το κουμπί RUN/STOP για να την ανοίξετε, η οθόνη της αντλίας θα έχει την ένδειξη «σε αναμονή». Πιέστε ξανά για να αρχίσει η αναρρόφηση).


Κατά τη διάρκεια της θεραπείας η αντλία μπορεί να κάνει κάποιο ηχητικό σήμα και να εμφανίσει τις εξής ενδείξεις:

ΧΑΜΗΛΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑ: τοποθετήστε το καλώδιο παροχής ρεύματος στην αντλία και συνδέστε το με το ρεύμα για να φορτίσει.

ΧΑΜΗΛΟ ΚΕΝΟ: προειδοποιεί ότι η αναρρόφηση είναι λιγότερη από ότι θα έπρεπε, λόγω διαρροής αέρα.

Ελέγξτε την περιοχή του τραύματος για να βεβαιωθείτε ότι η γάζα εξακολουθεί να συστέλλεται, ότι είναι σκληρή και έχει την όψη σταφίδας και ότι ο σωλήνας είναι συνδεδεμένος με την αντλία με ασφάλεια.

 

ΓΕΜΑΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΓΡΩΝ: ειδοποιήστε τη νοσηλεύτρια σας να φροντίσει για την αντικατάσταση του δοχείου συλλογής υγρών (η αντλία θα σταματήσει αυτόματα όταν το δοχείο θα είναι γεμάτο).

Εάν η αντλία δεν λειτουργεί κανονικά θα κάνει ένα ηχητικό σήμα και η ένδειξη σφάλματος θα εμφανιστεί στην οθόνη. Όλες οι ηχητικές ειδοποιήσεις μπορούν να σταματήσουν και να ρυθμιστούν πιέζοντας το κουμπί “mute”.

Εάν οποιαδήποτε ηχητικά σήματα σταματήσουν πάλι, επικοινωνήστε με τη νοσηλεύτρια σας, ή καλέστε την Talley Medical στον παρακάτω αριθμό.

 

Τι γίνεται όταν τελειώσει η θεραπεία;

Οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες θα συζητήσουν για το επόμενο βήμα σχετικά με το χειρισμό του τραύματός σας.

Το τραύμα σας μπορεί να χρειαστεί κάποιον άλλο τύπο επιθέματος μέχρι να επουλωθεί εντελώς.

 

Στο τέλος της ΘΤΑΠ ο/η νοσηλευτής/τρια σας μπορεί να πάρει την αντλία, αλλά εάν δεν το κάνει, παρακαλούμε να καλέσετε την ΔΙΑΣΥΣ ΑΕl στον παρακάτω αριθμό και κάποιος θα κανονίσει την παραλαβή της αντλίας.

 

 

 • Arky-WitteMetalenkast-1-1.jpg
 • cropped-SphenoCath_FINAL.test_.png
 • ela medical-sorin 1.JPG
 • fiab logo.jpg
 • inno_logo1.jpg
 • lode.png
 • LOGO-HemaClear-Large.png
 • Logo-progetti.jpg
 • meditech_logo.jpg
 • mir-logo.jpg
 • Primedic_Logo.jpg
 • talley.jpg